<>

Kafe Puškin u Moskvi – jedinstveno mesto na celom svetu

U svetu postoje „ona“ mesta na kojima se osećate nestvarno i neverovatno. Kafe Puškin u Moskvi  je jedno od takvih. Ako vas je put već nekim poslom ili razlogom naneo u Moskvu, „Kafe Puškin“ planirajte obaveznu posetu ovoj „instituciji“ koja je, pak, dostupna svakom „belosvetskom“ putniku namerniku. puskin-moskva
Obilazeći Moskvu, baš zbog njene veličine i za nju karakteristične prostornosti, i uistinu prevelikog broja znamenitosti koje ne želite da propustite, osećaj zamora otklonićete upravo na ovom „čarobnom“ mestu.

Čarolija „Puškina“ ogleda se u jedinstvenoj, apsolutno originalnoj i autentičnoj atmosferi jednog od nekoliko najpoznatijih restorana sveta. Da ne bude zabune, Moskovski Кафе Пушкинъ“ je original a takođe čuveni Pariski Le café Pouchkine” je njegova replika.

Smešten je u zdanju barokne plemićke vile s kraja XVIII veka. Kuća je nekada pripadala izvesnom Peterburškom plemiću koji je službovao na dvoru carice Katarine II. Po odlasku u penziju plemić se preselio u Moskvu. Kasnije je kuća pripadala nemačkoj aristokratiji  a njeni novi vlasnici su u prizemlju držali, u to doba veoma znamenitu i čuvenu apoteku.Moskva-kafe puskin

Godine 1999. ovde je otvoren restoran-poslastičarnica „Kafe Puškin“ u potpuno autentičnom enterijeru stare aristokratske porodične vile sa bibliotekom i apotekom. Neodoljivo podseća na zlatno doba Marije Antoanete.

Ime restorana dolazi iz čuvene francuske šansone „Natali“  koju izvodi Žilber Beko (Gilbert Bécaud) u kojoj je on opevao Moskvu , Crveni trg, njegovu ljubav prema jednoj ruskinji i „tople čokolade u kafeu Pouchkine“ .

Pesma je postala neverovatno popularna u Francuskoj i širom sveta pa ne čudi što su Francuski (a i ostali) turisti u Moskvi, poneseni Bekoovom poetskom fantazijom, naivno i uzaludno tražili nepostojeći  „Le café Pouchkine”.  Tako je bilo sve do 1999. godine kada je Andrej Dellos „stvorio“ današnji „Kafe Puškin“.

„Kafe Puškin“ nalazi se u čuvenoj Moskovskoj četvrti  Tverskaja , na Tverskom bulevaru na broju 26a. Kategorisan je sa maksimalnih pet zvezdica a otvoren je 24 časa dnevno. Već duže vreme slovi za jedan od najboljih restorana stare ruske kuhinje. U „Puškinu“ možete da uživate u maestralnim poslastičarskim delima koji se izgledom i ukusom razlikuju od svega što ste do sada probali. Čuvene su „Puškinove“ torte, šerbeti i čokolade ukrašene unikatnim monogramima i „zlatnim“ listićima ručne izrade. „Kafe Puškin“ je postao svetski brend i svetski šampion u kvalitetu peciva.

2010. godine , u Parizu, na Bulevaru Hausmann, u staroj francuskoj robnoj kući „Primtemps“ otvorena je kafe-poslastičarnica  „Le café Pouchkine” , replika Moskovskog „Kafe Puškin-a“

Bilo kako bilo, čak i ako u skorije vreme niste planirali put Moskve, vredno je znati da negde postoji ovakvo „čarobno“ mesto koje se vezuje za vaše emocije i  koje se pamti i postaje neizbrisiv deo vaših sećanja.

Miroslav Bronzic