Krstarenje Volgom – Južna tura (turistički aranžman)

Predstavljamo Vam R-TOURS-ov turistički aranžman „Južna tura“ – Krstarenje Volgom


KRSTARENJE
JUŽNA TURA VOLGA-URAL


(ARANŽMAN NIJE AKTIVAN // STOP SALE)

 

 

BROD VLADIMIR MAJAKOVSKI
I
★★★★★
HOTEL GOLDEN RING


1. DAN – BEOGRAD – MOSKVA

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla dva sata pred let. Let za Moskvu JU 654 U 17.00h. Dolazak u Moskvu u 20.45h. Smeštaj u hotelu Golden Ring ★★★★★.

2. DAN – MOSKVA – JAROSLAVLJ – KOSTROMA

Zbog ranog napuštanja hotela doručak je lanč paket. Polazak voza sa Jaroslavske železničke stanice u 07.35. Stižemo u Jaroslavlj u 10.59h,  transfer na brod “Vladimir Majakovski”. Isplovljavanje u 12.30h za Kostromu. U popodnevnim časovima stiže se u Kostromu, jedan od najstarijih starih ruskih gradova koji pripadaju “Zlatnom prstenu Rusije”. Obilazak čuvenog Ipatijevskog manastira vezanog za dolazak na ruski tron dinastije Romanov. Isplovljavanje uveče.

3. DAN – NIŽNJIJ NOVGOROD

Plovidba tokom prepodneva. U Njižnjij Novgorod stižemo u ranim popodnevnim satima. Grad se nalazi na ušću reke Oke u Volgu. Peti je po veličini ruski grad i u sovjetsko vreme su ga zvali “Ruski Detroid”. U vreme SSSR-a grad se zvao Gorki, u čast velikana ruske književnosti, Maksima Gorkog, koji je ovde rođen u “smutno vreme”.  Minjin i Požarski su ovde organizovali narodnu vojsku radi oslobođenja Moskve od Poljaka. Obilazimo jednu od najvećih i najstarijih očuvanih tvrđava Rusije sa 13 kula s početka XVI v.  Poseta Pečorko-Vaznjesenskom manastiru sa petokupolnom Sabornom crkvom iz 1632. Isplovljavanje uveče.

4. DAN – SVIJAŽSK I KAZANJ

Posle izgradnje Kujbiševskog veštačkog jezera, Svijažsk, nekada tvrđava koju  je radi zauzimanja grada Kazanj izgradio car Ivan Grozni, danas je prelepo ostrvo. Pešačko razgledanje ostataka nekoliko manastira i crkava koji su bili izgrađeni u XVII veku i pretvorili nekadašnje istaknuto vojno utvrđenje u duhovni pravoslavni centar Srednjeg Povolžja. Isplovljavanje za Kazanj, prestonicu Republike Tatarstan. Obilazak grada sa čuvenim Kremljom, koji je 2000 godine upisan u spisak UNESCO zbog svoje izuzetne arhitekture. Šetnja ulicom Bauman, glavnom promenadom grada koja spaja Kazanski Kremalj sa glavnim gradskim trgom Tokaj. Poseta muškom manastiru Raifa, kazanske eparhije.

5. DAN 28.06 SAMARA

Uplovljavanje u popodnevnim satima. Predivan grad Samara nastao je na ušću istoimene reke u Volgu.  U SSSR-u grad se do 1991. zvao Kujbišev, u čast sovjetskog političara. Nekada zatvoren grad za strance, danas je važan ekonomski, industrijski i kulturni centar Rusije.  Grad burne istorije bio je u rukama vođe seljačkih pobunjenika 1670. Stjepana Razina, a sto godina kasnije – Emeljana Pugačova. Legendarni Čapajev je pobedonosno ušao u Smaru 7. 10. 1918. na čelu Crvene armije. Tokom obilaska posetićemo Staljinov bunker iz 1942, koji je ukopan 37 m pod zemlju. Grad Kujbišev bio je vodeći avio i kosmički proizvodni centar. Svi svojetski kosmonauti leteli su u svemir sa raketnih držača R-7, proizvedenih u fabrici CSKB Progres u ovom gradu. Poseta muzeju “Samara i svemir”. Isplovljavanje u večernjim satima.


6. DAN – TETJUŠI

Oko podneva uplovljavljamo u Tetjuši, koji se nalazi na desnoj obali Volge, u  Kujbiševskom veštačkom jezeru. Jedna od verzija nastanka naziva grada je da ga je osnovao kazanski kan Tetjuš, koji je uspeo da pobegne iz Velikog Bulgara i ovde je sagradio novo naselje. Panoramsko razgledanje grada, koji je tokom XVIII/ XIX veka  bio tipičan trgovački volški gradić, u kome su se održavali veliki vašari. Sa nekoliko crkava i džamija ovaj gradić pruža priliku da uživamo u njegovoj pitomoj lepoti. U znak sećanja na nekada veliko bogatstvo Volge ribom,  2013. godine postavljen je spomenik upecanoj belugi (beloj jesetri), teškoj 980 kg.

7. DAN – SARAPUL

Srapul je drugi po veličini grad u Udmurdskoj republici,  prostire se na desnoj obali reke Kame. Pešačko razgledanje grada u kome je rođena Nadežda Durova, prva žena oficir Ruske armije, ađutant feldmaršala Kutuzova.  Grad obiluje prelepim crkvama, a od 1657. u znak sećanja na čudesno spasenje grada od kuge, svake godine se održavala litija sa čudotvornom ikonom Sv. Nikole, sve do 1918. godine,  što je najstarija pravoslavna litija u Rusiji.

Krajem XIX veka u gradu je bila dobro razvijena kožarska i obućarska industrija, pa je Sarapul prozvandomovinom čuvenih čizama koje škripe.

8. DAN – PERM

Uplovljavanje u jutarnjim časovima u Perm, grad na reci Kami i najistočniji grad Evrope u podnožju Urala.  Ljubitelji romana “Doktor Živago” prepoznaće u ovom gradu Jurjatin, kako ga je slavni Boris Pasternak prekrstio u svom delu.  Grad je nastao u vreme  Petra Velikog kada je počela da se razvija industrija na Uralu. Geolozi će u nazivu ovog grada prepoznati  period tokom koga su se formirale Uralske planine pre 290-245 miliona godina. Za istoriju Rusije najznačajnije je što je iz ovog mesta, Jermak, u vreme Ivana Groznog, okupio kozake i krenuo u osvajanje Sibira. Ovaj milionski grad ima mnoge znamenitosti, kao manastir Sv. Trojice i carski top koji je upisan u Ginisovu knjigu. Pešačko razgledanje grada.

HOHLOVKA – jedinstven muzej. Nalazi se na prelepoj obali reke Kame, 43 km od Perma. To je prvi muzej na Uralu koji su napravili ruski neimari na otvorenom. Prve posetioce je primio u septembru mesecu 1980.god.

Holovku čine 23 drvena spomenika s kraja XVII i druge polovine XX veka, koji prikazuju najbolja ostvarenja tradicionalne i kultne arhitekture naroda Prikamja. Muzejski kompleks čini 35,2 ha i podeljen je na tematske celine:

SeveroZapadno Prikamje. Tri građevine iz XIX-XX veka iz Komi-Permskog okruga čine tradicionalnu arhitekturu Permske oblasti.

Severno Prikamje čine dve građevine iz Cerdinske oblasti – jedninstveni spomenik drvne arhitekture – crkva Preobraženja iz Janidora iz 1702. god., kao i jedna oslikana građevina iz sela Gađa iz 1880 .god.

Južno Prikamje – u ovoj oblasti se nalazi jedna od najstarijih građevina Permske oblasti. To je Bogorodičina crkva iz 1694.god. iz sela Tohtarevo. Zatim Strazareva kula iz 1905.god., na vrhu brda se nalazi zvonik iz sela Sira iz 1781.god. Građevina iz sela Gribani i seoski požarni depo iz sela Skobelevka su iz perioda XIX –XX veka.

Sur – komi-permski nacionalni napitak

Kompleks „Lovačko stanovje“ čine građevine Severnog Prikamja iz XIX veka.

Posebnu pažnju privlači „Kompleks za proizvonju soli“ – ansambl čine prostorije fabrike soli u Ust-Borovskom. Sve prostorije čuvaju tajnu drvne industrije Prikamja još iz XV veka.

U „Poljoprivredni kompleks“ spadaju Vetrenjača (sredina XIX veka), Аmbar za čuvanje žita (početak ХХ veka) i Gumno (iz 1920.god.) iz raznih krajeva Permske oblasti.

Program

Komi-permska izba „kerku“ Pavla Ivanovica Kudimova (XVIII vek)

Ova ekskurzija će Vas voditi duž glavne reke Kame, pored Kamske hidrocentrale, usput će Vam vodič pričati o narodima komi-permskog kraja, njihovim običajima, legendama… Čućete narodnu etno-muziku i pogledaćete film o životu komi-permjaka i njihovih suseda.

Kada stignete do muzeja, dočekaće vas u narodnoj nošnji i počastiti nacionalnim pićem – surom. Sur podseća svojim ukusom na naše pivo. Sprema se po posebnoj recepturi koja ima već više od 100.godina.

Na ovoj ekskurziji videćete kuće komi-permjaka koje sada čine jedan muzejski kompleks, moćićete da pogledate unutrašnjost tih kuća, da osetite kako je tamošnje stanovništvo tada živelo. Vodič će se potruditi da Vam dočara navike i tradiciju tog naroda.

Dom Kudimova

Kako biste se osetili kao pravi komi-permjak, trebalo bi da lično uzmete učesće u radu. Svojim rukama možete napraviti lutku ili napraviti od slanog testa narodne figurice ili da nešto skuvate iz komi-permske kuhinje!

Na velikoj livadi Vas čekaju komi-permske igre, zabava i hor… Zatim ručak – njihova nacionalna kuhinja i povratak na brod.

9. DAN – ČAJKOVSKIJ

Grad u Permskom kraju. Nalazi se 325 km jugozapadno od Perma. Broji 84000 stanovnika.

Čajkovskij je relativno mlad grad. Nastao je 1955. god. na sprudu, kada je nedaleko od sela Sajgatka izgrađena hidrocentrala Votkinskaja na reci Kami. Grad je dobio ovaj naziv po poznatom ruskom kompozitoru P. I. Čajkovskom, čija je domovina bila Votkinsk, 40km od Čajkovskog.

Grad ima nekoliko muzeja  galerija, kao i skijalište.

EKSKURZIJA u arhitekturno-etnografski kompleks „Sajgatka“ (autobusom, trajanje 4 sata) u kome se nalazi originalna seoska kuća staroverca.


Posećuju se muzej „Seljakastarobrjanca s kraja XVIII  i početka XIX veka. Zgrada muzeja je stara već tri veka, dobro je očuvana, retko se može videti nešto slično u ovim krajevima. U njoj se nalazi ugrađen nameštaj i peć od gline, kao i drugi predmeti koji su se koristili u to vreme.

10. DAN – ČISTOPOLJ

Čistopolj je centar Tatarstana. Nalazi se na levoj obali reke Kame, 144 km od Kazanja. Broji oko 60.000 stanovnika.

Selo Čisto polje je nastalo početkom XVIII veka, a grad 1781.godine. Krajem XIX veka grad je postao veliki trgovački centar za prodaju žita.

U vreme Otadžbinskog rata ovde su živeli i stvarali B. Pasternak, N. Asejev, M. Isakovskij, kao i mnogi drugi.

Dobrim poznavaocima ruske i sovjetske literature poznat je kao zvanično sklonište za Savez sovjetskih pisaca tokom II svetskog rata. Ovde su boravili Boris Pasternak,  Leonid Leonov,  Ana Ahmatova, Marina Cvetajeva I dr. Panoramsko razgledanje grada, čiju arhitekturu krase crkve, džamije i vetrenjače.

Današnji Čistopolj je industrijski grad poznat po fabrici časovnika.

Znamenitosti

Nikoljska Saborna crkva, Uspenski manastir, Skarjatinska bašta, letnjikovci bogatih, Muzej lepe knjizevnosti B. Pasternaka, kao i neki drugi muzeji.

Nedaleko od Čistopolja se nalazi i grad iz perioda pre mongolskih naseobina – Dzeketau volzsko-kamska Bulgarija.

EKSKURZIJA – panoramski obilazak grada sa posetom Nikoljske (Nikolajevske) saborne crkve.

11. DAN – NIŽNJI NOVGOROD – MOSKVA

Transfer do železničke stanice. U 17.55 h putovanje za Moskvu, dolazak u 22.00 h na Kursku železničku stanicu. Noćenje u Moskvi u hotelu Golden Ring.

12. DAN – MOSKVA – BEOGRAD

Doručak. Transfer do aerodroma Šeremetjevo. Let JU 651 u 11.00h za Beograd.
Dolazak u Beograd u 12.55h.


Brod Vladimir Majakovski ★★★

Kapacitet broda: 319 ljudi, četiri palube.
Tipovi kabina: komfort, poluluks i luks.
Brod ima: restoran, 2 bara, salu za odmor, sobu za peglanje, medicinski blok, suvenirnicu.

ALFAdvokrevetna kabina
(kabine: № 401-428 i 319-354).

U kabini:
dva ležaja, ormar, klima, frižider, radio, mokri čvor (lavabo, tuš, toilet), prozor. // 10 m2.


POLULUXdvokrevetna kabina

(kabine: № 302, 306, 309, 310, 313, 314)

U kabini:
dva ležaja, ormar, klima, frižider, tv, radio, mokri čvor (lavabo, tuš, toilet), prozor. // 13 m2.


GAMA – dvokrevetna kabina
(kabine № 201-236)

U kabini:
dva ležaja, ormar, klima, frižider, radio, mokri čvor (lavabo, tuš, toilet), prozor. // 8,5 m2.


DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU + 50%


NAČIN PLAĆANJA:

 • Prva uplata je avans od 40% prilikom rezervacije, a ostatak od 60% najkasnije 15 dana pre početka putovanja.
 • Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana na 6 mesečnih rata za ostatak duga od 60%.
 • Mogućnost plaćanja karticom (Visa, Maestro, Master, Dina).
 • Cena je data u eurima, plaćanje se vrši po prodajnom kursu UniCredit Banke na dan uplate.

 

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) na relaciji Beograd-Moskva/Moskva-Beograd,
 • Prevoz vozom,
 • Pun pansion na brodu,
 • Noćenja sa doručkom u hotelu Golden Ring,
 • 1 Prtljag – besplatno 23 kg – jedna torba (višak prtljaga se dodatno naplaćuje),
 • Smeštaj u odgovarajućim kabinama,
 • Transfer aerodrom-brod-aerodrom,
 • Sve fakultative koje se nalaze u programu,
 • Usluge vodiča,
 • Zdravstveno osiguranje na teritoriji Rusije.

 

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Bakšiš za posadu broda 25 eur,
 • Aerodromske takse (cena oko 107 eur).

 

NAPOMENA 1: Red vožnje i redosled poseta i izleta podložni su promenama usled više sile (vremenske neprilike, praznici i sl.) ili usled pomeranja od strane lokalnog agenta.

NAPOMENA 2: Prilikom prijave se obavezno dostavljaju podaci iz važećeg pasoša.

NAPOMENA 3: Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa.

Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cena prevoza promeni cenu aranžmana, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih otkaže putovanje, najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja,

koji su sastavni deo ovog programa.

ORGANIZATORI PUTOVANJA:

R-TOURS” BEOGRAD, licenca kategorije OTP 22 od 16. 01. 2013. ulica Kneginje Zorke 10,

tel/fax + 381 11 344-40-45, 344-49-32; 344-40-46
office@rtours.rs | www.rtours.rs | www.rusija.info

“R-TOURS” MOSKVA, ul. Profsoyuznaya 3/401, tel/fax +7 495 937-57-22

info@rtours.ruwww.rtours.ru

“R-TOURS” ST.PETERBURG, ul. Zhukovskogo 63, Business Center Senator, office 225,

tel/fax +7(812) 332-6813, 332-6815
piter@rtours.ruwww.rtours.ru

“R-TOURS MONTENEGRO”, Budva, Jadranski put bb,

tel/fax +382 33 451 502, +382 33 402 121,
info@rtours.me | www.r-tours.me