<>

Krstarenje Rusijom (prvi deo)

– najistočniji evropski grad – Perm

Krstarenje započinjemo iz Perma, koji se nalazi na obalama reke Kame, u podnožju planine Urala. Danas ovaj milionski grad obiluje mnogim znamenitostima, među kojima je svakako najpoznatiji manastir «Svete Trojice». Interesantan je takođe i carski top koji se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda.

Krstarenje Volgom (prvi deo) – Perm

Zahvaljujemo se ekipi produkcijske kuće „Specialis“ koja nam je ustupila tekst i video materijale.

Ekipa „Razglednice“, u okviru novog ciklusa emisija, odabrala je jednu od najatraktivnijih destinacija – “Krstarenje Volgom„. Ekipa će prevaliti put od Perma podno Urala do Sankt Peterburga, rekama i jezerima, u dužini od 3.300 km.

mapa-krstarenja

Krstarenje započinjemo iz Perma, koji se nalazi na obalama reke Kame, u podnožju planine Urala. Danas ovaj milionski grad obiluje mnogim znamenitostima, među kojima je svakako najpoznatiji manastir «Svete Trojice». Interesantan je takođe i carski top koji se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda.

perm

Nakon Perma stigli smo u Votkins, rodno mesto jednog od najčuvenijih kompozitora sveta, Petra Iliča Čajkovskog. Naše putovanje nastavljamo ka ušću Kame u Volgu, širokom oko 30 km. Put nas dalje vodi u glavni grad Tatarske republike – Kazanj. Ovaj grad od milion žitelja, krase zidine Kremlja, u okviru kojih se nalaze crkva i novosagrađena «Kul Šarif Džamija», čije ćete lepote detaljno videti u emisijama koje slede.

kazanj

Pohodili smo etno selo na obali Volge, u drevnom gradiću Kozmodemjansku, koji ostavlja zaista impresivan utisak. Sledeće odredište je jedna od najvećih svetinja ruskog pravoslavlja -Makarijevski manastir , sagrađen na samoj obali Volge. Evo dobrodismo i u Nižnij Novgorod, na ušću reke Oke u Volgu, u kome je rođen čuveni književnik Maksim Gorki, a tu su živeli i radili mnogi drugi poznati ruski stvaraoci. Videćemo Kremlj i crkve izuzetne lepote.

makarijevo

Boravili smo i u Pljosu, živopisnom gradiću, čije je lepote pejsaža na svojim platnima ovekovečio čuveni ruski slikar Isak Levitan.

Nalazimo se u jednom od najpoznatijih drevnih ruskih gradova – Kostromi. Od znamenitosti treba pomenuti muzej u bivšem Ipatijevskom manastiru iz 14.og veka. Odavde je Mihail Fjodorovič Romanov, čija je dinastija 300 godina vladala, dospeo na ruski presto.

Grad Jaroslav je osnovao istoimeni knez koga su nazivali i «mudri», u 11.om veku . Krase ga manastir Spasenja i Preobraženja iz 13-og veka, crkva Svetog Proroka Ilije sa freskama najpoznatijih ruskih ikonopisaca, te vidikovac ispod rotonde na obali reke.

jaroslav

Prošli smo pored prelepog spomenika majke Volge, podignutog u slavu istoimene reke. Vašem uživanju prepuštamo pejsaže ispunjene brojnim bogomoljama koje podiže ruska duša u slavu Gospoda.

U selu Gorici, počašćeni smo tradicionalnim ruskim piroškama, blinima i čajem, i pritom doživeli nesvakidašnju ljubav i gostoljublje tople pravoslavne duše ruskoga seljaka. Nedaleko od ovog sela nalazi se i manastir Kirila Belozerskog.

gorici

Uplovljavamo u najveće svetsko jezero Ladogu i plovimo prema drevnom Valamskom manastiru, sagrađenom na najvećem ostrvu u Valamskom arhipelagu.

valam

Iz Ladoškog jezera kod Orešeka ili Šliseburga – nekadašnje švedske tvrđave, ishodi reka Neva kojom u dužini od 74 km plovimo do Sankt Peterburga.

Posle 3.300 km plovidbe na udobnom brodu «Kronštad» , stigosmo do poslednje odredišne tačke do Santk Peterburga. On je jedan od najlepših gradova sveta. Grad čini 42 ostrvceta i 65 rečica i pritoka što kroz njega protiču. Izgrađen je u vreme vladavine Petra I Romanova ‚1703.godine. Od 1712. – 1918., podsetimo, bio je glavni grad ruskog carstva. Sa 5 miliona stanovnika drugi je po veličini grad u Rusiji. Zbog  neobičnih prirodnih lepota zovu ga severnom i ruskom Venecijom. Ova bivša ruska prestonica prepuna je kulturno istorijskih znamenitosti, među kojima se posebno ističe muzej Ermitaž, koji sa pariskim Luvrom i madridskim Pradom pretstavlja tri najveća muzeja sveta.

Tokom celog izuzetno zanimljivog putovanja snimatelji su se, koliko su to mogućnosti dozvoljavale, trudili da okom kamere sagledaju sve interesantne pojedinosti kao i retke prirodne lepote, što ćete u narednim emisijama imati priliku da vidite i uživate.

konjanik

Ekipa «Razglednice», avionom Aeroflota, iz Beograda preko Moskve kreće u Perm, grad na evropskom istoku pod Uralom.

Iz plavetnila podnebesja, ranom zarudelom zorom, prelećemo reku Kamu i Perm još neugašenih svetiljki, i vidno uzbuđeni slećemo u grad odakle se nadalje prostire Ural, Sibir i prostrani azijski kontinent.

avionska-ruta

Perm danas predstavlja moderan industrijski i lučki grad, u Prikamijskoj oblasti, sa preko milion stanovnika. Svakako treba reći da je Perm u svetu poznat po  nazivu geološkog perioda u kome se formirao uralski Masiv. Brojne skulpture, kao ova koja simbolizuje pobedu, rad i kulturna pregnuća, ukrašavaju ovdašnje trgove i prostrane parkove.

pobeda

Na ovom centralnom gradskom trgu, održavaju se svi skupovi, posvećeni najznačajnijim jubilejima iz bogate istorijske prošlosti naroda regije Urala. U ovom pozorišnom teatru i domu omladine, odvija se veoma bogat umentičko zabavni život. To je omiljeno sastajališe zaljubljenih a i onih kod kojih je zaljubljenost prešla u ljubav ili češće u dobrodošlo prijateljstvo. Tu su i fontane, idejno veoma uspele, gde šetači mogu da utole žeđ ili makar da bace novčić, u iščekivanju neophodne sreće, uz koju je u životu sve lakše i lepše.

permski-teatar

Parkovi i cvetne aleje poseban su ukras jednog od najistočnijih evropskih gradova. U njima uvek možete sresti mlade i stare, putnike namernike iz svih krajeva sveta. Grad je dugo bio zatvoren za strance zbog vojne industrije,  pa ga sada  rado pohode turisti iz Evrope i Amerike. U doba Sovjetskog saveza, nije ga bilo ni na mapama ni u registrima.

perm-fontana

Grad je takođe pun starih zgrada, građenih u baroknom stilu, kao i onih sazidanih posle socijalističke revolucije. Poslednju, otprilike deceniju i po, krasi intezivna gradnja novih modernih zdanja, sličnih onima u postsocijalističkim zemljama.

Naravna stvar, tu su  i brojne drvene kuće sagrađene u tipično ruskom stilu. Narod Rusije blagodaran je svojim ratnicima, među njima i Lenjinu, koji su ostvarili zavet i život svoj položili za rodinu, pa im i spomenike, zahvlano pokoljenje pohodi i  brižno održava. Tu je i spomenik onima koji položiše živote za ideale velike Oktobarske Revolucije iz 1919.godine, u kojoj je i narod ovoga kraja dao značajan doprinos.

lenjin

Gradom nad rekom, dominira zgrada ruskog klasicizma, nekad bogomolja visokog zvonika a danas čuvena državna umetnička galerija, sa izuzetnom kolekcijom drvenih skulptura.

drzavna-galerija

Zdanje muzeja «Lokalno znanje» smešteno je u elitnoj četvrti Perma i sa 360.000 umetničkih eksponata, među njima i kolekcija manuskripata iz 16. i 17. veka, zaista pleni pažnju ljubitelja umetnosti kao ulepšane stvartnosti.  Kad smo već kod skulptura da pomenemo i skulpturu fotografa jer se ovde neguje a i uvažava umetnička fotografija. Uostalom poznata je činjenica da Rusi vole rado da se fotografišu.

spomenik-oktobarska-revolucija

Perm ima univerzitet, pozorišta, operu, balet, muzeje, biblioteku Gorki sa gotovo 2 miliona knjižnog fonda, hipodrom, aerodrom i naravno državni cirkus, ovde veoma popularan.

skulptura-fotografa

Muški Stefanov manastir, nastao je od drvene crkve podignute na bregu 1790.godine a posvećene Svetoj Trojici. Inače zove se Stefanov po istoimenom velikopermskom i mnogopoštovanom svecu. Sada je manastir obnovljen, nakon što je bio zarušen ranijim sovjetskim bezverjem, i sa deset kupola i četiri oltara, predstavlja veliku svetinju i izuzetan spomenik ruskog sakralnog graditeljstva. Manastir o kome je reč blista u svojim belinama. Osim ikonostasa sa novooslikanim ikonama ,unutrašnjost a i spoljašnjost manastira takođe su u belom. U pomenutom manastiru nalazi se i radionica za slikanje ikona, bogata biblioteka, izdavački centar, veoma uspešan hor kao i misionarske i hodočasničke službe.

manastir-stefanov

Tako je ovaj manastir, posle obnove, postao svojevrsno upaljeno kandilo čiji miomiris tamjana kadi blagočestivi, verujući narod.

Perm je doista jedno veliko gradilište. Na sve strane podignute su nove moderne višespratnice, poput Lukoilove direkcije, koja se izdvaja kao izuzetno uspešno arhitektonsko ostvarenje. Ovde stare i nove građevine predstavljaju svojevrstan harmonični spoj što je valjda i bio naum urbanista, a ponajpre kreativnih projektanata, u kojima ova zemlja nikad nije oskudevala. Skladno deluje i zdanje hotela Ural , sagrađenog u ranijem periodu.

Velelepni spomenik permljani su podigli, sva je prilika, najzaslužnijem što je grad baš na ovom mestu sazdao, Vasiliju Tatiševu, artiljerijskom poručniku, inženjeru, istoričaru, geografu, saborcu Petra Velikog. Njega je ruska carica Ana Ivanovna poslala u ova bogom dana nalazišta fine bakarne rude, da potraži zgodno mesto za izgradnju livnice.

spomenik-vasiliju-tatisevu

Stanovnici Urala uobičavaju da kažu: «ko je bio na Uralu, a nije video uralske fabrike i zavode, taj ništa nije video». Dogodilo se to 1736. godine, kada je ovde u Motovimehi, na padinama Krasne gore ,vađena veoma kvalitetna i u svetu cenjena ruda bakra. Međutim, kad su iscrpljene rezerve ovog metala, zavod je zatvoren, a svega nekoliko kilometara dalje, idući ka Permu , otpočeo je rad topovski zavod u kome se proizvodilo naoružanje za carsku armiju i rečno-morsku flotu.

muzej

Tako je 1864. godine osnovana livnica za livenje topova. Četiri godine kasnije tu je napravljen čuveni carski top težak oko 4,5 tone, iz koga su ispaljivana đulad teška pola tone i prečnika pola metra. Danas se top nalazi u dvorištu Lenjinovog muzeja, a ušao je, razume se, i u Ginisovu knjigu rekorda. Tu su izložene sve generacije artiljerijskih i raketnih vozila, interkontinentalnih balističkih raketa i lansirnih sistema. Ovde su se proizvodila sva  artiljerijskog oruđa u Sovjetskom savezu, kao i motori za avione MIG i Tupoljev. Osim naoružanja u zavodu su izrađivani rečni brodovi, parne mašine i kotlovi. Interesantno je napomenuti da je 1875. godine, upravo ovde izliven parni čekić, koji je kovao poluge teške i do 49 tona, za čije je hlađenje bilo potrebno vreme od februara do maja meseca. Sada seo ovde proizvode limovi, otkivci i zatvarači za postrojenja gasovoda, namenjeni svetskom pa i našem tržištu, kad gas stigne i u naše krajeve.

raketni-sistemi

U ovom delu sveta prisutna je multinacionalnost kao i dobrodošla multikulturalnost. Pored pravoslavnog življa ima i pripadnika islamske veroispovesti, koji se bogu mole u «Velikoj permskoj džamiji», poznatoj po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i izuzetnim umetničkim ornamentima, koji čine kombinaciju istoka i  zapada, predstavljajući mešavinu klasične arapske umetnosti sa uticajima ruskih graditelja toga vremena. Tu su i katolička crkva kao i sinagoga, koje u toku svoje istorije nisu bile razarane, jer je Perm jedinstven po suživotu mnogih nacija i vera.

permska-dzamija

U Permu, kao i drugde po domovini Dostojevskog i drugih velikana duha, neguje se pozorišna i muzička umetnost, balet ali i nadaleko čuveni ruski folklor, koji pevaju i igraju onako kako su to činili narodi Urala u svojoj lepoj i bogatoj kulturnoj tradiciji.

Uživajući u tihom predvečerju ne možemo a da se ne setimo pesnika koji je pevao kao da je baš ovim prizorom bio očaran :»već je tiho veče palo, i nema se ponoć sprema». Dok noć polako pada na Perm, ekipa «Razglednice» tone u san pravednoga, jer već sutra plovimo dalje prema rodnom mestu Petra Iliča Čajkovskog, u čijoj muzici i danas milioni poklonika, širom podnebesja, zdušno uživaju.

Autor: Drago Novaković
Tekst: Ratomir Milić
Spiker: Goran Stojić