Rusija – nova svetska turistička destinacija

Svaka naredna turistička sezona donosi nove trendove, načine i stilove putovanja kao i nove turističke destinacije. Ove godine na scenu teatralno stupa najveća zemlja sveta, Rusija.

Napomenimo i činjenicu da se Rusija već nekoliko godina nalazi u elitnom „društvu“ top deset zemalja koje privlače najviše turista iz celog sveta. Ovu listu top destinacija publikuje najrelevantniji statistički izvor, Svetska turistička organizacija.

rang-lista

Zanimljivo je spomenuti i da je najpoznatiji svetski sajt sa savetima za putovanja www.tripadvisor.com na svoju listu top 25 turističkih destinacija sveta, svrstao Sankt Peterburg, najpopularnije rusko turističko odredište. Krenimo onda od njega:

Sankt Peterburg

Negdašnji Petrograd a potom Lenjingrad i, najzad, Sankt Peterburg je, tvrde mnogi svedoci, najlepši grad na svetu. Nije mu teško da to i bude jer je, kao retko koji grad, projektovan i građen planski, kao najveličanstvenija prestonica najveće i najmoćnije zemlje sveta. Ruski car Petar Veliki, tvorac moćne ruske države, je prestonicu iz Moskve izmestio ovamo. Odmah nakon stupanja na presto proputovao je Evropu da bi upoznao njena kulturno umetnička i tehnička dostignuća. Umni i daroviti vladar dovodio je najpoznatije evropske umetnike, arhitekte i druge stručne ljude da bi sazdao prestoni grad kome je nadenuo svoje ime.

petrograd

Današnje ime ovog grada, St. Peterburg zuvuči previše evropsko a to nije ni malo slučajno. St. Peterburg ne samo da je „najevropskiji“ ruski grad već je „evropskiji“ od mnogih metropola starog kontinenta i teško da bi neka od njih tek tako smela da mu „izađe na megdan“!

Kada bismo ga poredili sa rivalima, rekli bismo da Beč ima Šenbrun i Belveder, London Bakingemsku a Pariz Jelisejsku palatu, Versaj… a mnogi ni ne znaju za raskošni Zimski ili dvorac Peterhof?! A u svom veličanstvu i razmetljivosti ne zaostaju ni Jekaterininski dvorac, Mramorni dvorac, Tavričevski dvorac, dvorac Gačini, Aleksandrovski dvorac… Veličanstveni Isakijevski sabor je četvrta je kupolna katedrala na svetu posle Sv. Petra u Rimu, Sv.Pavla u Londonu i Santa Marije de Fiori u Firenci.

r-tours-ogl

U Sankt Peterburgu se nalazi, u svetu čuveni muzej Ermitaž koji je u stanju da, po svakom kriterijumu, zaseni bilo koju muzejsku instituciju u celom svetu. Čak i Pariski Luvr, Madridski Prado ili Njujoški Metropoliten museum. Kada bi se njegov posetilac  pred svakim eksponatom zadržao samo dve sekunde trebalo bi mu, ni manje ni više, nego 70 dana da obiđe sve to!

St. Peterburg mnogi nazivaju i „Severna Venecija“ zbog njegovih mnogih kanala i ostrva na kojima je sazdan, na vrhu Finskog zaliva Balitičkog mora, jezeru Ladoga i delti reke Neve kojom možete da krstarite sve do Moskve koja slovi za drugu najvažniju turističku destinaciju u Rusiji.

Krstarenje Volgom

Pre nego kažemo par reči o Moskvi, spomenimo (pored Transsibirske železnice) najatraktivniju turističku rutu u Rusiji – krstarenje Volgom. Volgom možete da krstarite brodovima “Andrej Rubljov” ili “Vasilij Surikov”  za relativno pristupačnu sumu novca a da pritom obiđete i Moskvu kao početno i St. Peterburg kao krajnje odredište a da, usput, vidite i doživite mnoge lepote Rusije kao i mnoge znamenite svetinje poput onih na ostrvu Kiži u Onješkom jezeru.

ostrvo-krstarenje-volgom

Reč je kompleksu dve crkve iz 18. veka koje su izrađene u potpunosti od drveta. Veća, Preobraženjska crkva broji čak 22 kupole koje nalik onima na crkvi svetog Vasilija u Moskvi. Ova građevina predstavlja pravo remek delo ruske arhitekture.

karta

Veličanstvena Moskva

Moskva je jedan od nekoliko, po mnogim kriterijumima najvažnijih gradova sveta. Prestonica moderne Rusije i riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatno-šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.

kremlj

To grad imperijalne istorije i impresivne arhitekture. O njoj se stiče jedinstven utisak kao da se razmeće svojom raskoši, bogatstvom i lepotom. Moskva ima toliko znamenitosti da ih je gotovo nemoguće sve obići i opisati. Pomenućemo čuveni Kremlj sa njegovim palatama i crkvama, susedni Crveni trg sa živopisnim hramom sv. Vasilija (sa maštovoitim šarenim kupolama koje podsećaju na lilihipe i slatkiše), Lenjinov mauzolej, na svetu najveći a od našeg Hrama sv. Save jedini veći pravoslavni hram posvećen Hristu Spasitelju, Puškinov muzej, Gorki park, Boljšoj teatar – jedno od najprestižnijih pozorišta u svetu koje se smatra drugim, po veličini i značaju, a veća i čuvenija je, kažu, jedino Milanska skala.

univerzitet-lomonosov

Moskovski metro je jedan je od najstarijih u Evropi i, svakako, najlepši i najraskošniji. Neke od njegovih stanica predstavljaju prave muzeje i umetničke galerije. Oni koji vole šoping, teško da će igde na svetu pronaći bolje mesto za to od čuvenog GUM-a koji je, zvanično, jedna od dve najpoznatije robne kuće u svetu a rival mu je Londonski Harrods Department store. GUM sadrži neverovatnih 1200 prodavnica, koje obiluju ekskluzivnim i svetski poznatim brendovima.

Moskva je u poslednje dve decenije doživela sveopšti preobražaj i procvat. Obnovljena i „umivena“, prepuna je stranaca i turista sa svih krajeva sveta. Domaćini su otvoreni, vedri i predusretljivi. Ono što je karakteristično a što, pak, bar gostima iz Srbije nikako ne smeta je, za razliku od Beograda, sveopšte prisustvo ćirilice kojoj su prilagođeni svi svetski brendovi.

panorama-moskve

Mogli bismo još da pišemo o ovoj velikoj i uzbudljivoj zemlji. Neke važne destinacije, kao što je olimpijski Soči ili Bajkalsko jezero nismo čak ni spomenuli.

Rusija kao turistička destinacije je vrlo dostupna i pristupačna prosečnom srpskom turisti a, kažu u turističkoj agenciji R-Tours, koja je specijalizovana za putovanja u Rusiju, cena višednevnog turističkog aranžmana kreće se već od nekoliko stotina evra.