Soči – grad iz bajke

Grad domaćin zimskih olimpijskih igara 2014.

Soči – grad koji pretenduje da, počev od 2014. godine postane ozbiljna konkurencija Moskvi i Sankt Peterburgu – gradovima koji su suvereno dominirali kada je turizam Rusije u pitanju.

Soči je najtopliji grad u podnožju Kavkaza zbog čega je proglašen za grad-banju. Nalazi se na obali Crnog mora a osim po arhitektonskim čudesima sazdanim za potrebe zimskih olimpijskih igara, tradicionalno je čuven po prelepim vrtovima i retkim rastinjem, koji su obožavali i car Petar i Staljin, ali i današnji predsednik Putin.

sochi3
Soči je grad u kojem živi 400.000 stanovnika i 100 nacionalnosti. Ova šarolikost stanovništva gradu daje kosmopolitski duh i veoma neobičan identitet.
Današnji Soči izgleda kao da je dobio „sedmicu“ na Lotou! Ta „sedmica“ je, ustvari, dobijanje organizacije zimskih olimpijskih igara. Zamislite samo kako može da izgleda grad u čiju infra i suprastrukturu i imidž, zajedno sa organizacijom najskupljih olimpijskih igara u istoriji, uloži čak 51. milijarda evra, pet puta više nego što je prvobitno planirano. Podsetimo, Olimpijske igre 2008. u Pekingu koštale su 45 milijardi, a u Londonu oko 30 milijardi EUR.

Novi simbol Sočija je arhitektonsko čudo – stadion u obliku Faberžeovog jajeta koji može da primi 40.000 posetilaca. Spoljna opna stadiona je prozirna i kristalna i tokom dana se stapa sa okolnim pejzažem. Opna simbolizuje dvojaku prirodu Sočija – morsku obalu i planinsko zaleđe.
Soči je takođe ponosan i na ledenu dvoranu “Boljšoj”, dvorce zimskih sportova “Ajsberg” i “Lauru”, skijalište i kompleks “Roza Hutor”.

Kao simboli Sočija, nakon olimpijskih igara, ostaju i njihove oficijelne maskote: zec, polarni medved i leopard kao i večiti olimpijski plamen koji je, opet, po nečemu jedinstven i rekordan. Tokom svojih tromesečnih štafetnih putešestvija savladao je skoro 40 hiljada kilometara, obišao više od 100 gradova Rusije, spustio se na dno Bajkala – najdubljeg jezara na svetu, posetio Severni pol, a čak se našao i u kosmosu. Buktinja je bila transportovana sa više od 10 vrsta saobraćajnih sredstava – od kola, balona, sve do zaprege jelenova.

Vatra je svojevrsni putokaz za Rusiju i čitav svet, ona je ujedinila stanovnike ove ogromne zemlje a od Sočija načinila olimpijski grad koji je, zahvaljujući Olimpijadi, doživeo preobražaj kakav su svojevremeno doživeli Sarajevo i Barselona koji, pak, važe za gradove na koje je Olimpijada ostavila najveći trag i pretvorila ih u metropolitene.