<>

MOSKVA

Moskva

ST. PETERBURG

Sankt Peterburg je jedan od najlepših gradova na svetu, koji harmonijom svoje arhitekture pleni i privlači turiste sa svih strana sveta.


St. Peterburg

„SEVERNA VENECIJA“

Postoji dobar razlog zašto se grad  naziva svakojakim imenima: „Venecija severa“, „Severna Palmira“, „Carska lavra“, „Evropska kulturna metropola“… Ipak, njegovo veličanstvo Peterburg, ili, kako ga od milja zovu „Piter“ je jedinstven i neponovljiv.

st-petersburg

Kakvim god imenima ga nazivali, iako nam to nije namera, nanosimo mu nemerljivu štetu i „guramo“ u red provincija koje „liče“ na koješta. Zovimo ga jednim imenom, pravim imenom:

SANKT PETERBURG!

Ime ovog ruskog kosmopolitena zuvuči previše evropsko. Nije to slučajno. Peterburg (St. Peterburg) ne samo da je „najevropskiji“ ruski grad već je „evropskiji“ od same Evrope. Teško da bi neka evropska metropola tek tako smela da izađe „na crtu“ Sankt Peterburgu! Šta je jedan Pariz sa svojom Loarom, Versajom, Luvrom… kad Piter ima Nevu, Peterhof, Ermitaž?! London, Rim, Barselona… pa i sama Moskva, St. Peteburg je ispred svih. Ako mi ne verujete, nastavite da čitate ovaj tekst i uverite se.

kanal-u-st.-Peterburgu

Nastaviće se.